Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   DU PARADIS TERRESTRE À L’UTOPIE. AVATARS MIGRANTS DU THÈME DU « LIEU PARFAIT » / DE LA PARADISUL TERESTRU LA UTOPIE. ÎNTRUCHIPĂRI ALE TEMEI „LOCULUI PERFECT”.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Arhetipul cultural al „locului perfect” a creat o gamă largă de imagini literare şi religioase în tradiţia europeană. Scopul articolului meu este de a re-crea „biografia” culturală a acestei teme fundamentale. Obiectivul propus este abordarea toposurilor care au creat un material figurativ bogat pentru mai multe culturi: Epoca de aur, Insulele fericirii, Grădina Edenului, Tărâmul Făgăduinţei, Millennium, Câmpia bucuriei, Avalonul celtic, tărâmurile magice ale Renaşterii, Cocagne, Arcadia şi Utopia. Această succesiune relevă faptul că există o continuitate puternică între paradisul terestru vechi, creştin şi utopiile renascentiste. Deşi reprezintă concepte opuse, precum Oraşul Lui Dumnezeu vs Oraşul Oamenilor, creaţia divină vs. artifactul uman, Paradisul şi Utopia reprezintă cu toate acestea două variante (cea religioasă vs. cea laică) ale locului ideal.

Cuvinte cheie: Literatură comparată, paradis terestru, Utopia, Epoca de aur, Avalon, Cocagne, Arcadia.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă