Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   OM ORTOFONIEN OG DET ORTOFONISKE PRINSIPPET I DE SKANDINAVISKE SPRÅKENE / DESPRE ORTOFONIE ŞI PRINCIPIUL ORTOFONIEI ÎN LIMBILE SCANDINAVE.

Autori:  ATTILA KELEMEN.
 
       
         
  Rezumat:  Despre ortofonie şi principiul ortofoniei în limbile scandinave. Această lucrare abordează problema ortofoniei în limbile scandinave. Teoreticianul ortofoniei a fost danezul Rasmus Rask, însă daneza reprezintă în zilele noastre una dintre limbile cel mai puţin ortofonice din Europa. Norvegianul Knud Knudsen a reuşit să aplice ideile lui Rask în sistemul de scriere Bokmål- bazat pe daneza scrisă. Eseul cuprinde o analiză a modului în care principiul ortofoniei ar putea fi inserat în rândul limbile scandinave, în special norvegiana.

Cuvinte cheie: ortofonie, principiul ortofonic, reformă ortografică, limbaj scris şi oral, pronunţie, consoane grele
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă