Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   FORHOLDET MELLOM MENNESKE OG NATUR, NATUR OG KULTUR I ROMANEN PAN / RELAŢIA DINTRE OM ŞI NATURĂ, NATURĂ ŞI CULTURĂ ÎN ROMANUL PAN.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Pan, unul dintre cele mai renumite romane ale lui Knut Hamsun, surprinde o stranie poveste de dragoste între locotenentul Glahn şi o tânără femeie, Edvarda. Acest articol încearcă să răspundă la mai multe întrebări precum: Care este relaţia lui Glahn cu natura înconjurătoare şi cu societatea din Sirilund? Poate fi perceput Glahn ca un adevărat „fiu al naturii”? Care sunt sentimentele lui atunci cand este înconjurat de oameni şi cum priveşte el femeile şi iubirea? Ultimul dar nu cel din urmă aspect - Până la ce punct putem presupune că Glahn întruchipează în romanul Pan imaginea autorului însuşi? Concluzii: Locotenentul Glahn pare să fie un bun reprezentant al naturii duale a lui Hamsun - divizat între natură şi cultură. In finalul operei, el alege natura în defavoarea culturii şi a sentimentului de dragoste. În pofida faptului că Glahn se îndrăgosteşte de Edvarda, el pare a-şi iubi sentimentele mai mult decât femeile pentru care nutreşte aceste sentimente. Acest articol a fost prezentat la Conferinţa Hamsun din 2009 în cadrul unui atelier organizat pentru tineri cercetători.

Cuvinte cheie: natură, cultură, dragoste, dezbinare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă