Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2009  
         
  Articol:   POÉSIE ET CONNAISSANCE NOCTURNE CHEZ LUCIAN BLAGA ET YVES BONNEFOY / POEZIE ŞI CUNOAŞTERE LUCIFERICĂ LA LUCIAN BLAGA ŞI YVES BONNEFOY .

Autori:  GISÈLE VANHESE.
 
       
         
  Rezumat:  Eseul „Poezie şi cunoaştere luciferică la Lucian Blaga şi Yves Bonnefoy” reliefează similitudinile semnificative dintre cei doi autori care au reuşit să îmbine poezia cu ontologia. Atât pentru Lucian Blaga cât şi pentru Yves Bonnefoy, poezia apare mai întâi sub forma unei meditaţii la timpurile cand omul nu era încă separat de el însuşi şi de lume, atunci cand unitatea era valoarea fundamentală, înainte să existe fragmentarea în mai multe părţi şi să apară multiplul. Fiind adepţii cunoşterii luciferice în defavoarea celei conceptuale, cei doi poeţi tind – în pofida disoluţiei ontologice – să restaureze cadrul iniţial afectat de cele 3 instanţe ale eroului, cosmosului şi mitului. Acestea evidenţiază faptul că vizunea poetică este singura ce poate exprima şi remodela conceptul de cunoaştere luciferică: imaginea, care alături de mit, simbol şi ritual constituie un element esenţial, implică misterul existenţei eului, impunând o forţă de ilumincare revelatoare atât în opera lui Lucian Blaga, cât şi în cea a lui Yves Bonnefoy.

Cuvinte cheie: Poezie, mit, ontologie, sacru, cosmos, eros, corespondenţe, imagini
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă