Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   PERSONAJELE PRINCIPALE FEMININE ÎN KRISTIN LAVRANSDATTER DE SIGRID UNDSET ŞI ÎN FRAŢII JDERI DE MIHAIL SADOVEANU.

Autori:  ANNAMARIA STAN.
 
       
         
  Rezumat:  Articolul de faţă se referă la poziţia femeii şi relaţiile familiale existente în societatea medievală, aşa cum apar ele în două romane istorice de la începutul secolului al XX-lea, respectiv Kristin Lavransdatter, scris de autorul norvegian Sigrid Undset şi Fraţii Jderi, un roman românesc scris de Mihail Sadoveanu. În aceste două opere literare femeia este descrisă ca un păzitor al echilibrului şi al armoniei în interiorul familiei, o făptură puternică, inteligentă şi ambiţioasă, care luptă pentru fericire şi împlinire. Autorii oferă o perspectivă obiectivă asupra convenţiilor sociale şi religioase care stabilesc rolul şi îndatoririle femeii în timpul epocii medievale. Cele două personaje feminine, Kristin şi Ilisafta, au două personalităţi diferite, însă prezintă o caracteristică comună prin încercarea lor de a păstra integritatea propriului lor univers.

Cuvinte cheie: personaj feminine, roman istoric, medieval, religie, Sadoveanu, Undset.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă