Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   KODE-WECHSEL UND DIE BEDEUTUNG LEXIKALISCHER ANPASSUNG / ALTERNANŢA CODULUI ŞI IMPORTANŢA ADAPTĂRII LEXICALE.

Autori:  ŞTEFAN GENCĂRĂU.
 
       
         
  Rezumat:  Scopul acestui articol este de a prezenta rezultatele contactului lingvistic, în principal la nivel lexical. Textul următor a fost prezentat de un vorbitor român ce aparţine unei comunităţi în care consecinţele interferenţelor lingvistice reprezintă un proces esenţial pentru majoritatea vorbitorilor. Procesul descris în asemenea texte a fost considerat iniţial ca fiind rezultatul achiziţiei unei limbi străine. Prin indicarea utilizatorului unui astfel de text am dori să eliminăm posibilitatea interpretării fenomenului menţionat anterior ca reprezentând efectul produs de învăţarea unei limbi străine. Este adevărat. Atunci când vorbim despre schimbări în codul lingvistic, sunt luate în considerare doar caracteristicile definitorii ale etapelor achiziţiei unei limbi străine şi interacţiunile deja existente. S-a demonstrat că, în timpul etapelor de însuşire a vocabularului şi structurilor lingvistice, succesiunea codului joacă un rol important. Aceasta subliniază anumite pauze, schimburi de focalizare asupra obiectului ce face scopul comunicării, schimburi de rol şi de funcţii între interlocutori. Alternanţa codului care va fi prezentată aici include, fără îndoială, valori sociolingvistice diferite faţă de etapele achiziţionării unei limbi străine.

Cuvinte cheie: cod lingvistic, achiziţia limbii străine, interacţiune lingvistică, alternanţa codului
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă