Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   CÂTEVA CONSIDERAŢII ASUPRA LOCULUI LIMBII LATINE DIN PERSPECTIVA CELORLALTE LIMBI ÎN CONTACT, PREZENTE ÎN HRONICUL VECHIMEI A ROMANO-MOLDO-VLAHILOR AL LUI DIMITRIE CANTEMIR / QUELQUES CONSIDÉRATIONS SUR LA PLACE DU LATIN, AU REGARD DES AUTRES LANGUES EN CONTACT PRÉSENTES DANS HRONICUL VECHIMEI A ROMANO-MOLDO-VLAHILOR DE DIMITRIE CANTEMIR.

Autori:  ESTELLE VARIOT.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.1.15

Article history: Received: 27 Mai 2021; Revised: 16 September 2021; Accepted: 12 October 2021; Available online: 31 March 2022; Available print: 31 March 2022
pp. 255-272

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat Câteva consideraţii asupra locului limbii latine din perspectiva celorlalte limbi în contact, prezente în Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor al lui Dimitrie Cantemir. În acest articol, îmi propun să discut despre unele particularităţi ale limbii folosite de către Dimitrie Cantemir în Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, ţinând cont de contactele lingvistice din epoca respectivă şi de contextul de relatinizare sau de reromanizare a limbii române. În acest scop, am consultat diferite ediţii ale operei princepului evidenţiind unele convergenţe sau diferenţe în privinţa particularităţilor lingvistice ca, de altfel, şi modul în care autorul abordează diferitele limbi în contact în opera sa.

Cuvinte-cheie: lexic, limba română, subdialectul moldovean, hronicul, Dimitrie Cantemir, concordanţe romanice
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă