Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   TERMINOLOGII EMERGENTE ȘI EXPLORAREA UNUI CORPUS SPECIALIZAT. VOCABULARUL COVID-19 ÎN LIMBA ROMÂNĂ / TERMINOLOGIES ÉMERGENTES ET EXPLORATION DE CORPUS SPECIALISÉ. LE LEXIQUE DE LA COVID-19 EN ROUMAIN.

Autori:  CRISTINA VARGA.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.1.14

Article history: Received: 11 September 2021; Revised: 11 November 2021; Accepted: 30 November 2021; Available online: 31 March 2022; Available print: 31 March 2022
pp. 235-254

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat Terminologii emergente și explorarea unui corpus specializat. Vocabularul Covid-19 în limba română. În prezentul studiu, se discută problema terminologiilor emergente analizate prin intermediul analizei cantitative și calitative a unui corpus specializat. Astfel, pornind de la studii despre neologismele terminologice precum Rondeau (1984), Kageura (2002) și Humbley (2009), care afirmă că terminologiile emergente se formează în urma unei combinații dintre terminologiile fixate deja în limbă și neologismele terminologice, vom analiza terminologia emergentă din domeniul Covid-19 în limba română. De asemenea, Humbley (2009) avansează ipoteza conform căreia cea mai mare parte dintre unitățile terminologice ale unui domeniu emergent sunt neologisme. În acest context, pornind de la un corpus de peste 400.000 de cuvinte din domeniul Covid-19 ne propunem să observăm terminologia acestui domeniu emergent. Ca obiective ale acestei cercetări ne propunem să răspundem la următoarele întrebări: a) care sunt cei mai utilizați termeni monolexicali din domeniul Covid-19 în limba română, b) care sunt cei mai utilizați termeni plurilexicali din domeniul Covid-19 în limba română, c) este terminologia emergentă a domeniului Covid-19 în limba română formată în majoritate din termeni neologici? Studiul se adresează cercetătorilor, profesorilor și studenților interesați de cercetarea lingvistică bazată pe corpus.

Cuvinte-cheie: terminologii emergente, lingvistică de corpus, corpus specializat, neologie, glosar
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă