Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   OBSERVAȚII PRIVIND COMPLEMENTIZATORII DIN ISTROROMÂNĂ / ON THE USE OF COMPLEMENTISERS IN ISTRO-ROMANIAN.

Autori:  RAMONA CĂTĂLINA CORBEANU, IONUȚ GEANĂ.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.1.05

Article history: Received: 27 September 2021; Revised: 29 September 2021; Accepted: 11 October 2021; Available online: 31 March 2022; Available print: 31 March 2022
pp. 71-86

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Observații privind complementizatorii din istroromână. Articolul de față își propune să descrie anumite aspecte privitoare la sistemul complementizatorilor din istroromână (numită în continuare IR), o varietate romanică orientală pe cale de dispariție. Complementizatorii prototipici din istroromână sunt ke ‘că’, neca ‘să’, și – mai rar – se ‘să’. Principalele caracteristici ale acestora privesc gradul ridicat de eterogenitate, precum și prezența în configurații sintactice dintre cele mai variate, care fie le apropie de uzul din dacoromână („sora” cea mai apropiată), fie le izolează în contextul romanic mai larg. Analiza noastră se bazează pe un corpus alcătuit din: Texte istroromâne de Traian Cantemir (date culese între 1932-1933), Studii istroromâne. Texte I de Sextil Pușcariu (1906-1926), Dialectul istroromân de R. Sârbu și V. Frățilă (date culese între 1982-1996). Printre situațiile asupra cărora ne vom apleca în mod deosebit, menționăm apariția complementizatorului ke ‘că’, în contexte în care dacoromâna sau alte limbi romanice nu l-ar folosi sau l-ar întrebuinţa diferit.

Cuvinte-cheie: sintaxa istroromânei, dialectologie romanică (orientală), complementizatori în IR, topică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă