Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   ADJUNCȚII PROPOZIȚIONALI DIN LIMBILE ROMANICE – O ANALIZA DE CORPUS DIN PERSPECTIVA COMPARATIVA / CLAUSAL ADJUNCTS OF ROMANCE LANGUAGES – A CORPUS-DRIVEN COMPARISON –.

Autori:  ALICE BODOC.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.1.02

Article history: Received: 8 July 2021; Revised: 8 November 2021; Accepted: 20 November 2021; Available online: 31 March 2022; Available print: 31 March 2022
pp. 31-46

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Adjuncții propoziționali din limbile romanice – o analiză de corpus din perspectivă comparativă. Continuând tradiția analizelor comparative dedicate limbilor romanice, lucrarea de față își propune să prezinte o serie de dovezi în favoarea ipotezei potrivit căreia configurația sintactică (ordinea constituenților) a structurilor sintactice complexe cu adjuncți din limbile romanice este rezultatul mai multor forțe concurente. Analiza are la bază un corpus original de texte aparținând discursului mediatic contemporan, colectat din trei varietăți romanice (limba română, limba italiană și limba franceză) și se concentrează, pe de o parte, asupra descrierii poziției adjuncților temporali, cauzali și concesivi (de la începutul, sfârșitul sau chiar din mijlocul structurii sintactice complexe), iar, pe de altă parte, asupra comparării rezultatelor obținute în cazul celor trei limbi investigate. Scopul unui astfel de demers este de a demonstra că topica acestor structuri este motivată, atât în limba română, cât și în celelalte două limbi-surori, de trei tipuri de factori: pragmatico-discursivi, semantici și morfosintactici.

Cuvinte-cheie: adjuncți propoziționali, analiză morfosintactică, configurație sintactică, limbi romanice
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă