Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   GIOVANNI’S ROOM (1956) DE JAMES BALDWIN CA ROMAN WHITE-LIFE TRANSGRESIV * JAMES BALDWIN’S GIOVANNI’S ROOM (1956) AS A TRANSGRESSIVE WHITE-LIFE NOVEL.

Autori:  LOREDANA BERCUCI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.1.14

Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 191-204


FULL PDF

REZUMAT: Giovanni’s Room (1956) de James Baldwin ca roman white-life transgresiv. În perioada de după al Doilea Război Mondial, în literatura americană a apărut un nou tip de roman, puțin cunoscut astăzi: romanul white-life. Acest tip de roman, scris de autori de culoare, se diferenția de literatura Afro-Americană din acea perioadă prin protagoniștii săi albi. Mulți dintre intelectualii Afro-Americani din acea vreme au apreciat acest tip de literatură, văzându-l-l ca pe un semn al maturității culturale. Alți critici, mai ales cei de mai târziu, au criticat-o ca fiind regresivă, încercând să satisfacă gusturile populației albe. Acest studiu analizează cel mai cunoscut dintre aceste romane, anume romanul Giovanni’s Room (1956) de James Baldwin, argumentând că acesta stabilește o conexiune între rasă și cultura queer prin metaforele vizuale folosite. Astfel, romanul pune sub semnul întrebării noțiunile legate de rasa albă și masculinitate din acea perioadă. Acest proces oglindește poziția autorului în cultura americană, concretizând-se într-o critică subtilă a mentalității americane din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Cuvinte cheie: de culoare, James Baldwin, literatura americană post-1945, roman white-life
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă