Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   CONSTRUCȚII BINOMIALE ȘI POLINOMIALE ÎN CÂNTAREA DESPRE GUILLAUME * BINÔMES ET POLYNÔMES DANS LA CHANÇUN D’WILLAME.

Autori:  CRISTIANA PAPAHAGI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.1.13

Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 173-190


FULL PDF

REZUMAT: Construcții binomiale și polinomiale în Cântarea despre Guillaume. Articolul studiază construcțiile binomiale (o figură stilistică frecventă în toate literaturile europene medievale) în poemul epic francez Chançun d’Willame (circa 1200). Analiza urmărește frecvența, poziția în vers, structura internă și gradul de variație al acestei figuri de stil la nivelul întregului poem și separat în cele două părți constitutive ale acestuia, făcând și o comparație cu construcțiile binomiale din Cântarea lui Roland și din câteva romane din aceeași perioadă. Articolul demonstrează, la nivel micro, că această figură este un alt criteriu pentru a deosebi cele două părți ale textului despre Guillaume (în prima parte, arhaică, figura este folosită ca o „formulă”, pe când în partea a doua, mai modernă și influențată de roman, ea este mai flexibilă și creativă), iar la nivel macro, că binomialele și polinomialele din Guillaume și Roland se aseamănă ca formă și funcție textuală (în principal pentru asonanță), dar diferă de forma și funcția lor în romane. Astfel, construcțiile binomiale fac și ele parte din complexul sistem de indicii formale care constituie un „gen” literar medieval.

Cuvinte cheie: structură binară, construcție binomială, Cântarea despre Guillaume, chanson de geste, asonanță
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă