Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   ITALIA ÎN SCRIERILE LUI DOMINIQUE FERNANDEZ: SACRALIZAREA UNUI SPAȚIU PROFANE * L’ÉCRITURE DE L’ITALIE CHEZ DOMINIQUE FERNANDEZ : SACRALISATION D’UN ESPACE PROFANE.

Autori:  MAROUA DEROUICHE.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.1.08

Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 97-108


FULL PDF

REZUMAT: Italia în scrierile lui Dominique Fernandez: sacralizarea unui spațiu profan. În scrierile lui Dominique Fernandez, Italia este indisociabilă de căutarea androginiei originare. Spațiul italian favorizează, după el, întoarcerea la starea primitivă a existenței. Sinonim al libertății și al nediferențierii sexuale, el permite regăsirea paradisului pierdut dinaintea căderii în păcat, în care limitele între sexe nu există încă. Operele lui Mircea Eliade se înscriu în această logică. Scriitorul studiază « nostalgia originilor » care hrănește, la ființa umană, aspirația de a regăsi timpul mitic și primordial sacralizat de zei. Acest articol împletește un demers istorico-religios cu unul literar, care din cauză că nu poate reveni în timp, încearcă la infinit să-l repete grație puterii demiurgice a scriitorului.

Cuvinte cheie: Italia, spațiu sacru, spațiu profan, paradis pierdut, scriitură
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă