Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   REPREZENTĂRI ALE RĂULUI ÎN ROMANELE DOMNIȘOARA CHRISTINA, ȘARPELE ȘI ISABEL ȘI APELE DIAVOLULUI DE MIRCEA ELIADE * REPRESENTATIONS OF EVIL IN THE NOVELS MISS CHRISTINA, THE SNAKE AND ISABEL AND THE DEVIL’S WATERS BY MIRCEA ELIADE.

Autori:  CONSTANTIN IVANOV.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.1.06

Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 71-86


FULL PDF

REZUMAT: Reprezentări ale răului în romanele Domnișoara Christina, Șarpele și Isabel și Apele diavolului de Mircea Eliade. Articolul de față analizează unele reprezentări ale răului în romanele Domnișoara Christina, Șarpele și Isabel și apele diavolului de Mircea Eliade. În mod deosebit atragem atenția asupra răului care se referă nemijlocit la dimensiunea misterioasă și se înscrie, prin urmare, într-o percepție ce depășește experiența din domeniul cotidianului. În acest sens ajungem să vorbim de aspecte și fenomene stranii care pot fi explicate doar într-o abordare imaginară. Acest tip de reprezentare a răului este perceput în limitele unei manifestări a supranaturalului, într-o dezvelire a maleficului prin intermediul unor personaje nefaste, mefistofelice sau în potențarea unor „eresuri” din imaginarul folcloric. Or, acest rău, legat de cele mai multe ori de niște experiențe aproape oculte și alimentate din folclorul autohton, este valorificat în proza fantastică a lui Mircea Eliade.

Cuvinte cheie: misterios, fantastic, magic, imaginar, reprezentare, răul, diavol
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă