Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   STRATEGII TRANSNAȚIONALE ÎN OPERA LUI MIRCEA ELIADE * STRATÉGIES TRANSNATIONALES DANS L’ŒUVRE DE MIRCEA ELIADE.

Autori:  LAURA T. ILEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.1.04

Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 53-62


FULL PDF

REZUMAT: Strategii transnaționale în opera lui Mircea Eliade. În acest articol, vom analiza tehnicile prin care un reper important al culturii române, Mircea Eliade, și-a negociat strategiile transnaționale, într-o continuă mișcare între locul de origine și un context mai larg, cosmopolit. În mod paradoxal, așa cum o demonstrează Paul Cernat, nu exotismul este cel care va conduce înspre tratatele de istoria religiei ci, dimpotrivă, reîntoarcerea la camera Sambo, așa cum e ea descrisă în romanul Noaptea de Sânziene. Mai mult, proiectul modernist susținut de Eliade este în sine un proiect antinomic : tehnici avangardiste de excepție succedă unor strategii regresive. Acestea din urmă sunt bazate pe hermeneutici moderne ale sensului, dezvoltate de Eliade în abordarea istoriei religiilor, care reprezintă un mod extins de interpretare a faptelor istorice ca hierofanii.

Cuvinte cheie: teroarea istoriei, strategii antimoderniste, hierofanie, autohtonism, tehnici transnaționale
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă