Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   OBSERVAȚII REFERITOARE LA REALIZAREA OPOZIȚIEI MORFOLOGICE DE NUMĂR A SUBSTANTIVELOR NEUTRE CU RADICALUL ÎN –E / OBSERVATIONS ON THE REALIZATION OF THE MORPHOLOGICAL OPPOSITION OF NUMBER IN NEUTER NOUNS WHOSE ROOT ENDS IN –E.

Autori:  CRISTINA BOCOȘ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.1.18

Published Online: 2020-03-20
Published Print: 2020-03-20
pp. 263-274
VIEW PDF: FULL PDF

Observații referitoare la realizarea opoziției morfologice de număr a substantivelor neutre cu radicalul în –e. Lucrarea de față își propune să identifice principalele reguli referitoare la distribuția desinențelor etimologice de plural (–e și –uri) în vederea stabilirii principiilor care s-ar putea aplica în cazul neutrelor cu radicalul în –e, adică în cazul unei categorii de substantive puțin studiate în literatura de specialitate. Odată cu împrumuturile neologice, această categorie se îmbogățește semnificativ, devenind tot mai eterogenă și mai fluctuantă. Întrucât regulile formulate anterior nu se aplică în mod unitar în cazul acestor substantive, –e-ul din finalul radicalului, care s-ar putea confunda cu desinența omonimă de plural, reprezintă unica condiționare ce impune fie neutralizarea opoziției de număr (nume, index, faringe, laringe, torace etc.), fie realizarea acesteia exclusiv cu ajutorul desinenței –uri (degradeuri, café-frappé-uri puzzle-uri etc.).

Cuvinte-cheie: genul neutru, opoziție morfologică de număr, desinențe etimologice –e/–uri, neutre cu radical în –e.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă