Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   O DISCUȚIE CRITICĂ A TRANZIȚIEI DE LA LITERATURA COREEANĂ „PREMODERNĂ” LA CEA „MODERNĂ” / A CRITICAL DISCUSSION ON THE TRANSITION OF ‘PRE-MODERN’ TO ‘MODERN’ KOREAN LITERATURE.

Autori:  JERÔME DE WIT.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.1.10

Published Online: 2020-03-20
Published Print: 2020-03-20
pp. 147-156
VIEW PDF: FULL PDF

O discuție critică a tranziției de la literatura coreeană „premodernă” la cea „modernă”. În domeniul studiilor literare coreene se sustine adesea că traducerea conceptului de individualism din Occident a reprezentat o schimbare fundamentală ce a modernizat literatura coreeană. Daca luăm in considerare scrieri ale intelectualilor coreeni ce au activat la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea și începutul secolului al douăzecilea, poate părea, într-adevăr, că se dezvoltă un nou tip de gândire în ceea ce privește modul în care era înțeleasă literatura. Însă un astfel de argument face să pară că această schimbare de la premodern la modern din domeniul literaturii ar fi putut apărea doar în urma unui împrumut din Occident, și că întregul concept de individualism nu exista în Asia de Est înainte. Acest lucru aduce în discuție o viziune potrivit căreia perioada premodernă este caracterizată de colectivism, iar cea modernă de individualism. Scopul acestei lucrări este de a se distanța de astfel de descrieri dihotomice referitoare la literatura coreeană, și de a puncta faptul că motivul pentru care intelectualii coreeni din secolul al nouăsprezecelea și de la începutul secolului al douăzecilea au folosit acest concept a fost de a crea o iluzie a unei rupturi  clare între trecut și prezent. Utilizarea de către ei a acestui concept prezintă multe similitudini cu modul în care intelectualii premoderni au văzut literatura ca instrument didactic, singura diferență fiind că, de data aceasta, literatura avea scopul de a crea o imagine a națiunii căreia cititorii trebuiau să-i devină loiali.

Cuvinte-cheie: literatura coreeană, modernitate, premodernitate, individualism, colectivism, Yi Kwangsu, naționalism, didacticism, distanțare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă