Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   TRANSFORMAREA LUI SIN SAIMDANG ÎNTR-UN SIMBOL AL MODERNIZĂRII SUB REGIMUL LUI PARK CHUNG HEE / THE APPROPRIATION OF SIN SAIMDANG AS A SYMBOL OF MODERNIZATION DURING THE PARK CHUNG HEE ERA.

Autori:  CODRUȚA SÎNTIONEAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.1.06

Published Online: 2020-03-20
Published Print: 2020-03-20
pp. 85-98
VIEW PDF: FULL PDF

Transformarea lui Sin Saimdang într-un simbol al modernizării sub regimul lui Park Chung Hee. După moartea sa, Sin Saimdang (1504-1551), mama filosofului neo-confucianist Yulgok Yi I, a fost transformată treptat într-un simbol al maternității și al feminității domestice, o imagine care, în timp, i-a umbrit realizările din domeniul artei picturale. Puține detalii personale sunt cunoscute despre ea, cu excepția scurtei caracterizări realizate postum de Yulgok. Toate celelalte amănunte din biografia ei sunt elemente anecdotice, adăugate de discipolii lui Yulgok, chiar la secole distanță după moartea lui Saimdang. Toate aceste paliere de interpretare au făcut din ea un simbol abstract, nu o persoană reală. Studiul de față investighează modul cum acest simbol a fost utilizat de guvernul dictatorului Park Chung Hee (1961-1979) pentru a mobiliza gospodinele casnice să participle la proiectele de dezvoltare ale statului. Lucrarea argumentează că Sin Saimdang a fost promovată de către stat, cu ajutorul organizațiilor de femei, drept simbol al modernizării, folosit pentru mobilizarea națională diferențiată pe genuri. Diverse practici de comemorare – o zi memorială și un premiu național onorând numele lui Saimdang, statui ridicate în deceniul 1970, restaurarea casei sale părintești – reprezintă o dovadă a eforturilor concertate ale statului și organizațiilor de femei să o promoveze pe Sin Saimdang ca model al femeii coreene moderne.

 

Cuvinte-cheie: Park Chung Hee, Sin Saimdang, Yulgok Yi I, practici de comemorare, modernizare, gen.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă