Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2019  
         
  Articol:   O STILISTICĂ A VIEȚII ÎN EXIL / A STYLISTICS OF EXILED LIVES.

Autori:  ROXANA PATRAS.
 
       
         
  Rezumat:  
O stilistică a vieții în exil. Articolul explorează corespondența dintre particularitățile stilului vieții în exil (i.e. feluri și maniere de a trăi, forme de viață dezvoltate în perioada exilului) și o metodă critică specifică (para-biografia). Dacă figurile de exilați pot fi percepute sub specia destinului neîmplinit – exilul este, într-o traiectorie obișnuită, asimilabil unor accidente precum moartea prematură, opere pierdute, stil imperfect, sterilitate etc. – atunci biograful care încearcă să surprindă un mod e viață specific existenței în exil trebuie să activeze o facultate critică potrivită destinelor incomplete, în orice caz, mai puțin utilizată și întâlnită: capacitatea de imaginare sau imaginația critică. O astfel de corespondență între (situația) exilatului și para-biografie mi-a fost sugerată de ultimele volume semnate de Ilina Gregori și consacrate unor personalități care au transformat experiența exilului în expresii particulare: Mihai Eminescu, Emil Cioran și Matila Ghyka

Cuvinte cheie: exil, formă de viață, imaginație critică, capacitate de imaginare, para-biografie, forma vitae, lieux de mémoire.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă