Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2019  
         
  Articol:   VIAȚA DUPA DISPARIȚIA OMULUI : APOCALIPSA ZOMBIE ȘI STRUCTURILE IMAGINARULUI POSTUMAN IN ERA GLOBALA / LIFE AFTER PEOPLE: ZOMBIE APOCALYPSE AND THE STRUCTURES OF THE POST-HUMAN GLOBAL IMAGINARY.

Autori:  ADRIANA NEAGU.
 
       
         
  Rezumat:  
Viața după dispariția omului : apocalipsa zombie și structurile imaginarului postuman în era globală. Lucrarea analizează reprezentări postumaniste în producții cinematografice anglo-americane din perspectiva teoriei culturale globale și a hipermodernității. Demersul își propune să trateze aspecte ale sensibilității distopice manifestate în cinematografia globală, aspecte considerate reprezentative pentru filmele zombie din cadrul genului postapocaliptic. Premisa lucrării este dată de teza conform căreia societatea globală este caracterizată de un orizont de așteptare catastrofic, al cărei forme predilecte de expresie este distopia, un gen care înregistrează, în general, o creștere spectaculoasă pe glob și, în special, în cinematografia anglo-americană. Demersul este fundamentat de o grilă teoretică ancorată în teoria globală și vizează fenomenul zombie perceput ca o dominantă a imaginarului postapocaliptic.

Cuvinte cheie: postumanism; distopie; spirit apocaliptic; cinema; dezordine globală; vampir; zombie; teorie globală; hipermodernitate; disjuncție.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă