Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2019  
         
  Articol:   INVERTIREA BASMULUI ÎN VOLUMUL „TRANSFORMATIONS” DE ANNE SEXTON / QUEERING THE FAIRY-TALE IN ANNE SEXTON’S TRANSFORMATIONS.

Autori:  FLORINA NĂSTASE.
 
       
         
  Rezumat:  
Invertirea basmului în volumul „Transformations” de Anne Sexton. Lucrarea de faţă îşi propune să exploreze volumul de poezie „Transformations” (1971) al poetei Anne Sexton din perspectivă feministă, „queer”. Fiecare dintre cele şaptesprezece poezii oferă o repovestire distorsionată a unui basm cules de fraţii Grimm, repovestire care abundă în referinţe culturale şi umor negru. Lucrarea examinează strategiile de invertire („queering”) pe care poeta le foloseşte în demersul ei de a demonta mituri culturale, arta povestirii, relaţiile de familie (cum ar fi maternitatea şi paternitatea), rolurile de gen, diformitatea şi dezabilitatea şi multe alte subiecte dificile. Autoarea întrebuinţează teoria feministă şi „queer”, punându-se accent şi pe structura basmului şi pe motivul pentru care această specie literară oferă spaţiu de explorar „queer”. Basmul permite poetei să exploreze anumite aspecte ale traumei şi intimităţii de la distanţă, scopul final fiind catartic.

Cuvinte cheie: basm, invertire, teorie „queer”, repovestire, feminism, abjecţiune
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă