Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   MEMORIA ȘI TEXTUL NARATIV ÎN LA KERMESSE DE DANIEL POLIQUIN / LA MÉMOIRE ET LE RÉCIT AUTOBIOGRAPHIQUE DANS LA KERMESSE DE DANIEL POLIQUIN.

Autori:  DORIN COMȘA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2018.1.05

Published Online: 2017-03-05
Published Print: 2017-03-30
pp. 63-72

FULL PDF


REZUMAT:
Memoria și textul narativ în La Kermesse de Daniel Poliquin. Ne propunem în acest articol să facem o analiză a narațiunii în romanul La Kermesse de Daniel Poliquin pornind de la teoriile lui Paul Ricœur despre memorie în textul narativ (autobiografie, în cazul de față). Utilizăm conceptele de coerență narativă și de reprezentare. Constatăm că identitățile narative fac apel la amintiri pentru a reconstrui un trecut necunoscut, trăit parțial, ignorat sau uitat, datorită memoriei împărtășite a personajelor. Problema care se pune în această abordare critică este aceea a evoluției personajelor în timp și convergența secvențelor narative înspre o unitate textuală care îi dă verosimilitate narațiunii.

Cuvinte-cheie: coerență narativă, scriitura sinelui, ficțiune narativă, identitate narativă, autoreferențialitate, memorie împărtășită, amintire, uitare, mărturie.

BIBLIOGRAPHIE :
Bourbonnais, Nicole, « Voix narratives et processus de création dans l’œuvre de Daniel Poliquin » in François Ouellet (dir.), Lire Poliquin, Sudbury, Éditions Prise de parole, coll. « Agora », 2009.
Poliquin, Daniel, La Kermesse, Montréal, Les Éditions du Boréal, 2006.
Ricœur, Paul, La mémoire, l’histoire, l’oubli, Paris, Éditions du Seuil, 2000.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă