Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2017  
         
  Articol:   PROVOCARI IN PROCESUL DE DESCHIDERE A UNUI CENTRU DE DIGITAL HUMANITIES IN ROMANIA / CHALLENGES IN SETTING UP A DIGITAL HUMANITIES CENTRE IN ROMANIA.

Autori:  CORINA MOLDOVAN, VOICA PUŞCAȘIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: https://doi.org/10.24193/subbphilo.2017.1.18

Published Online: 2017-03-24
Published Print: 2017-03-31

FULL PDF

Provocări în procesul de deschidere a unui centru de digital humanities în România. În afara certelor şi bine-documentatelor beneficii ale centrelor de digital humanities, acum atât de comune în universităţile vestice, această lucrare se concentrează pe problemele foarte specifice întâlnite de echipa DigiHUBB în fondarea unuia în România. Primul centru de cercetare în acest domeniu, din ţară, a fost, în cele din urmă, acreditat de Universitatea Babeş-Bolyai, însă întâmpină în continuare probleme datorită faptului ca domeniul în sine nu este încă recunoscut pe plan naţional. Atât dificulăţile, cât şi aspectele positive, care nu sunt deloc puţine, au fost luate în considerare pentru a putea arăta cât de ofertant este acest domeniu atâta timp cât cercetătorii dau dovadă de deschidere.

Cuvinte cheie: digital humanities, centru, multidisciplinaritate, vizualizare de date, cercetare, unelte digitale.

WORKS CITED

Byrne, Tara and Susan Schreibman. Digital Humanities in the Innovation Ecosystem. A DARIAH-Ireland Report. Maynooth UP, 2015.
Moldovan, Corina. “Les Humanités Numériques – Une Provocation.” Debates on Globalization. Approaching National Identity through Intercultural Dialogue. “Arhipelag XXI” Press, 2014.
Prescott, Andrew. “Beyond the Digital Humanities Center.”A New Companion to Digital Humanities. Hoboken NJ: John Wiley and Sons, 2016.
Sample, Mark. “On the Death of the Digital Humanities Center.” 26 March 2010, http://www.samplereality.com/. Accessed 30 December 2015.
Schnapp, Jeffery, Presner, Todd. “The Digital Humanities Manifesto 2.0.” September 2009, http://www.humanitiesblast.com/manifesto/Manifesto_V2.pdf. Accessed 30 December 2015.
Terras, Melissa. “5 things we have learned about Digital Humanities in the last 5 years.” August 2015, http://blogs.ucl.ac.uk/dh/2015/05/24/5-things-weve-learned-about-digital-humanities-in-the-last-5-years/. Accessed 30 December 2015.
Zorich, Diane. “A Survey of Digital Humanities Centers in the United States.” 2008, https://www.clir.org/pubs/reports/reports/pub143/pub143.pdf. Accessed 30 December 2015.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă