Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   THE BATTLE-GROUND DE ELLEN GLASGOW: UN ROMANT DE PLANTAȚIE NECONVENȚIONAL / ELLEN GLASGOW’S THE BATTLE-GROUND: AN UNCONVENTIONAL PLANTATION ROMANCE.

Autori:  IULIA ANDREEA MILICĂ.
 
       
         
  Rezumat:  The Battle-Ground de Ellen Glasgow: un romanţ de plantație neconvențional. Romanul lui Ellen Glasgow The Battle-Ground a fost mult timp considerat de critici un romanţ de tinereţe, romantic şi convenţional. La o privire mai atentă, însă, acest romanţ este o punte între reprezentarea idealizată a Sudului american specifică literaturii secolului al XIX-lea şi Renaşterea literaturii sudice din secolul al XX-lea. Scopul acestei lucrări este de a evidenţia maniera în care Glasgow demontează vechile convenţii literare şi culturale. Protagoniştii romanţului său trăiesc experienţe limită prin care se confruntă cu constrângerile propriei lor culturi şi dobândesc o înţelegere mai profundă a relaţiilor umane dincolo de distincţii artificial create.

Cuvinte cheie: romanţ de plantaţie, literatura din Virginia, tradiţie, Război Civil, sclavie, aristocraţie sudistă, frumoasa sudistă, albul sărac, alteritate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă