Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   SCRIITOARE POLONEZE ȘI INFLUENȚA ACESTORA ASUPRA ACTIVITĂȚII PUBLICE A FEMEILOR. CAZUL JÓZEFA KISIELNICKA ȘI ELIZA ORZESZKOWA / POLISH FEMALE WRITERS AND THEIR INFLUENCE ON WOMEN’S PUBLIC ACTIVITY. THE CASES OF JÓZEFA KISIELNICKA AND ELIZA ORZESZKOWA.

Autori:  MALGORZATA DAJNOWICZ.
 
       
         
  Rezumat:  Scriitoare poloneze și influența acestora asupra activității publice a femeilor. Cazul Józefa Kisielnicka și Eliza Orzeszkowa. Eseul prezintă personalitatea a două poloneze la sfârşitul secolului al XIX-lea: Józefa Kisielnicka (1865 – 1941) şi Eliza Orzeszkowa (1841-1910). Prima a fost foarte activă în viaţa publică şi s-a preocupat de activităţile caritabile şi de nevoile educaţionale ale oamenilor. Cea de-a doua a fost o mare activistă. Opiniile ei politice, implicarea ei socială şi realizările ei literare au fost recunoscute de către femeile cu opinii politice liberale.

Cuvinte cheie: polonez, scriitoare, femeie, viaţa publică, egalitate, Polonia de nord-est, educaţie, liberal
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă