Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   MODERNIZAREA LITERATURII JAPONEZE: O SCURTĂ PRIVIRE CONTRASTIVĂ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Modernizarea literaturii japoneze: O scurtă privire contrastivă. Această lucrare priveşte procesul de modernizare a literaturii japoneze dintr-un punct de vedere comparativ. În prima secţiune, un număr de influenţe din literatura comparată sunt introduse pentru a pune în perspectivă procesul modernizării literare în Japonia. În al doilea rând, viziunea tradiţională asupra evoluţiei către romanul japonez modern („Shōsetsu shinzui”,”Esenţa Romanului” a lui Tsubouchi Shōyō conducând la “Ukigumo” [“Nor trecător”], al lui Futabatei Shime) este conturată sumar, pentru a fi pusă în discuţie în mai multe rânduri. Pentru început, scopul gembun itchi (“unitatea limbajului vorbit şi scris”), despre care se presupune că a fost atinsă de Futabatei Shime, nu este definit în totalitate (este redus, ca de obicei, la problema verbelor auxiliare în limba japoneză) şi nu este, în sine, suficient (deoarece ideea modernizării literare implică mai mult decât o schimbare de timp verbal). În final, sunt discutate câteva idei noi asupra rutelor posibile către literatura japoneză modernă, inclusiv rolul lucrărilor poetologice şi a primului jurnal literar japonez “Garakuta bunko” (“Literatură-maculatură”).

Cuvinte-cheie: Cuvinte-cheie: modernizare literară, impactul vestic, realism literar, gembun itchi (‘unitatea limbajului vorbit şi scris’)

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă