Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   FIGURA PROFESORULUI ÎN CHAGRIN D’ÉCOLE DE DANIEL PENNAC LA FIGURE DU PROFESSEUR DANS CHAGRIN D’ÉCOLE DE DANIEL PENNAC.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Figura profesorului în Chagrin d’école de Daniel Pennac. Scriitorul francez Daniel Pennac este în cartea Chagrin d’école autobiograf şi eseist, folosindu-se de amintirile din copilărie şi de experienţa din cariera sa didactică pentru a pune în valoare o viziune uneori neaşteptată asupra figurii « codaşului clasei ». A fost el însuşi un elev în situaţie permanentă de eşec şcolar, fără a avea o cauză vizibilă, iar cartea este un mijloc de investigaţie a ceea ce poate determina aceste nereuşite. Salvarea lui a fost întâlnirea a câtorva profesori care au ştiut să descopere în el resurse nebănuite care l-au ajutat să treacă bacalaureatul, să urmeze apoi o facultate, să devină profesor de franceză şi, nu în ultimul rând, să îşi descopere vocaţia de scriitor. Articolul nostru analizează atât figura codaşului, dar mai ales vrea să facă portretul profesorului Daniel Pennacchioni, alături de cel al profesorului « ideal ». Acesta din urmă ar trebui să fie pasionat de materie, sa ştie să comunice cu clasa, să trateze toţi elevii cu respect, să le respecte particularităţile individuale şi să adapteze invăţarea stilului elevului. Ceea ce este însă cel mai important, este să-l facă să treacă peste teamă, inhibiţii, lene şi să nu-şi abandoneze nicicând elevul. Autorul ne prezintă metode şi reflecţii didactice care redau încrederea în sistemul educativ graţie unor profesori exceptionali.

Cuvinte-cheie: şcoală, profesor, « codaşul clasei », învăţământ, predare. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă