Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   TIPURI DE DISCURS ÎN CADRUL UNEI POETICI GENERALE / LES GENRES DE DISCOURS DANS LES CADRES D’UNE POÉTIQUE GÉNÉRALE. PRÉLIMINAIRES À UNE ÉTUDE DES GENRES DE LA PRESSE ÉCRITE.

Autori:  LIGIA STELA FLOREA.
 
       
         
  Rezumat:  Genurile discursive din perspectiva unei poetici generale. Preliminariile unui studiu al genurilor presei scrise. Contribuția de față este parte a unui proiect de cercetare axat pe genurile presei scrise ca activități sociale și culturale: natura, tipologia și dinamica în presa românească și cea franceză. Debutând cu o sinteză a principalelor cercetări în acest domeniu, autorul încearcă să revalorifice toate aceste aspecte, cu scopul de a înainta câteva ipoteze cu privire la criteriile de definire a genurilor presei în perspectiva unei teorii generale a poeticii.

Cuvinte cheie: genuri discursive, practici sociale și culturale, poetică generală, norme ale discursului și ale genurilor, genurile discursului și tipuri de text, semioză textuală, contract comunicațional, constrângeri circumstanțiale și discursive, construcția tematică a evenimentului, discurs mediatic
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă