Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   CONSTRUIRE DES UNIVERS AVEC UN COMME COMPARATIF / CONSTRUIND UNIVERSURI CU COMPARATIVUL COMME.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Construind universuri cu comparativul COMME. Comparația este un procedeu de emfază interesant și folositor, deoarece oferă o multitudine de efecte discursive în comunicare. Acest aspect este extrem de important pentru scriitori, în diverse genuri literare. Deși definiția comparației diferă în funcție de punctul de vedere vizat – sintactic, semantic sau stilistic, majoritatea cercetătorilor o clasifică în două tipuri: comparația scalară, care oferă o perspectivă cantitativă a elementelor comparate, și comparația non-scalară, care oferă o evaluare calitativă a acestor elemente. Studiul de față își propune să analizeze comparația calitativă, cunoscută și sub denumirea de comparație de similaritate sau de conformitate, formată cu morfemul comparativ comme. Prin folosirea acestui morfem, sintagma enunțiativă – care adesea devine o sintagmă narativă în interiorul unei narațiuni – invită receptorul-interpret să (re)construiască lumi în procesul de reconstruire a mesajului. Aceste lumi nu sunt descrise în mod explicit, ci, în acord cu orientarea generală a textului, sunt de-abia schițate sau sugerate, de simpla alegere a elementului comparativ – punctul de reper – cu care este conectat termenul de comparat, de marcat, și implicit, de evaluat.

Cuvinte cheie: morfem comparativ, termen de reperat, reper, termen de comparație, comparant, comparație non-scalară de similaritate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă