Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   КОЛОКОЛА В КУЛЬТУРЕ ВОСТОКА И ЗАПАДА. ОБЩИННЫЙ АСПЕКТ В НАРОДНЫХ ПРЕДАНИЯХ О ЛИТЕЙНОМ ДЕЛЕ / CLOPOTELE ÎN CULTURILE DE EST ŞI VEST. DIMENSIUNEA COMUNITĂŢII ÎN POVEŞTILE POPULARE DESPRE MEŞTEŞUGĂRITUL CLOPOTELOR.

Autori:  GERARD GUŹLAK.
 
       
         
  Rezumat:  În abordarea antropologiei culturale și literare, clopotele apar ca și niște obiecte cu un înțeles semnatic deosebit. Chiar și povestile populare despre clopote dau posibilitatea de a alege subiecte literare și concentrează atenția cercetătorului asupra dimesiunii comunității, în care problemele puterii și familiei întăresc legăturile dintre copii, părinți și miri. Aceste povesti apar atât în cultura de est cât și în cea de vest, permițându-ne printre altele să observăm un caracter sincretic a acestor obiecte, clopotele.

Cuvinte cheie: clopote, povești populare, caracter sincretic, toposuri literare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă