Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   AUTORUL CANONIC ÎN THE CHEKHOV MACHINE DE MATÉI VISNIEC.

Autori:  MIHAELA LOVIN.
 
       
         
  Rezumat:  Articolul analizează strategia de scriere prin care scriitorul Matéi Visniec metamorfozează autorul canonic într-un personaj al piesei sale postmoderne The Chekhov Machine. Considerând dramaturgia maturității a lui Chekhov (de la Ivanov până la The Cherry Orchard) drept un hipotext, autorul contemporan folosește atât trăsăturile formale cât și conținutul operelor predecesorului canonic. În consecință, acesta montează și demonteazăprocedeul de scriere chekovian și folosește modelul textului canonic, ca suport în procesul de rescriere, autorul contemporan face transferul personajelor canonice în piesa de tip postmodern și mediază întâlnirea dintre Chekhov și personajele sale.

Cuvintele cheie: Matéi Visniec, The Chekhov Machine, Anton Chekhov, rescrierea autorului canonic, ficțiune biografică, piesă- omagiu.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă