Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   ПРОБЛЕМА ПОНИМАНИЯ ПРЕДМЕТА ФОНЕТИКИ. ДИСКУССИЯ ПО ВОПРОСАМ ФОНОЛОГИИ В «ИЗВЕСТИЯХ АН СССР» / PROBLEMA ABORDĂRII OBIECTIVULUI FONETICII. POLEMICI DIN PAGINILE REVISTEI „IZVESTIYA” (DIN 1952-1953) REFERITOARE LA STATUTUL FONOLOGIEI.

Autori:  JUDIT BARTALIS-BÁN.
 
       
         
  Rezumat:  Problema abordării obiectivului foneticii. Polemici din paginile revistei „Izvestiya” (din 1952-1953) referitoare la statutul fonologiei. Definiţia obiectivului foneticii îşi are propria istorie. Ca ştiinţă despre sunetele limbajului, definiţia aceasteia a devenit anacronică la începutul secolului al XX-lea. Odată cu introducerea termenilor de tip „fonem” şi „fonologie” au apărut şi controverse legate de termenul „fonetică” şi de conţinutul său. Pe de o parte, aceasta era văzută ca o ştiinţă care se ocupă de sfera acustică şi fiziologică a sunetelor, iar pe de altă parte o ştiinţă care, pe lângă cele două aspecte, studiază şi partea funţională a sunetelor limbajului, în vreme ce fonologia era o disciplină lingvistică independentă. În 1952 personalul revistei „Izvestiya”, ediţie a Academiei de Ştiinţe din Uniunea Sovietică, a iniţiat o polemică despre problemele fonologiei. Articolul ce conţinea părerile contradictorii, intitulat „Probleme ale fonemului”, a fost semnat de un tânăr fonolog, Shaumyan S.K., un lingvist cu o viziunea asupra fonologiei similară cu teoriile de la Şcoala Fonologică din Moscova. Faptul că articolul nu prezenta opinia lui despre subiectul polemicilor a fost menţionat în nota ediţiei. Persoanelor care au luat parte la discuţie le-a fost dată indicaţia explicită de a-l critica pe Shaumyan. Acesta aminteşte în articolul respectiv tot ce s-a obţinut în sfera fonologiei până la acel moment. Criticând terminologia Şcolii Fonologice de la Moscova, autorul sugerează să se introducă termenul de „fonem combinat”. La rândul lui, acesta a primit criticări puternice în articolul lui L.V. Shcherba despre tipul de sunet. Tonul demagogic şi uşor extremist al lui Shaymian a reuşit să diminueze canoanele existente şi rutina vieţii ştiinţifice din acea vreme. Cu toate acestea, polemicile au luat o întorsătură nedorită, tendenţioasă şi lipsită de principii care nu a permis, de exemplu, aprecierea calităţilor promiţătoare ale unui mare lingvist ca Shaumyan S.K.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă