Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   IZVOARE SCRISE ÎN REPERTORIUL DE COLINDE ALE MAGHIARILOR DIN CÂMPIA TRANSILVANIEI / WRITTEN SOURCES IN THE REPERTOIRE OF THE CHRISTMAS CAROLS FROM THE TRANSYLVANIAN PLAIN.

Autori:  ZOLTÁN GERGELY.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.2.08

Published Online: 2022-12-20
Published Print: 2022-12-30
pp. 145-162

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: În structura colindatului din Câmpia Transilvaniei, s-a păstrat, aproape până azi, un repertoriu destul de arhaic. Unor cântece le poate fi atribuită o origine veche, datând încă din secolul al XVI-lea; începând cu acea perioadă și până în secolul XIX, repertoriul de colinde s-a îmbogățit continuu cu noi melodii. În materialul analizat un grup stilistic important îl reprezintă cel al variațiilor cântecelor religioase de comunitate apărute în diferite culegeri bisericești. Chiar dacă formele scrise sau tipărite mai au un rol destul de important în învățarea și reamintirea textelor cântecelor de Crăciun, însușirea unui nou repertoriu melodic se întâmplă cu ajutorul tradiției orale.

Key words: cântece de Crăciun, Câmpia Transilvaniei, tradiție orală, cântece de comunitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă