Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   PRELUCRĂRILE DE MELODII POPULARE ALE LUI JÁNOS JAGAMAS / JÁNOS JAGAMAS’ FOLK SONG ARRANGEMENTS.

Autori:  ÉVA PÉTER.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.2.20

Published Online: 2020-12-21
Published Print: 2020-12-30
pp. 307-320
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT Folcloristul, muzicologul, pedagogul și compozitorul transilvan János Jagamas a jucat un rol important în colectarea și analizarea melodiilor populare maghiare din Transilvania. Fiind un pedagog înnăscut considera că melodiile populare trebuie predate generațiilor următoare. Pentru acest scop, și pentru a oferi posibilitatea unei educații muzicale mai profunde, prin asigurarea unui material coral adecvat corurilor de amatori, a prelucrat unele melodii populare pentru coruri de voci egale și voci mixte. Studiul dorește să prezinte lucrările corale din punct de vedere al tehnicii componistice, pentru a oferi dirijorilor, profesorilor de muzică puncte de reper în alegerea materialelor muzicale corale.

Cuvinte cheie: prelucrări de melodii populare, prelucrare polifonică, omofonică, imitație severă, imitație liberă, monodie acompaniată.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă