Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   GHEORGHE DIMA – PAGINI DIN VALOROASA ACTIVITATE MUZICALĂ SIBIANĂ / GHEORGHE DIMA – SEITEN VON DER WERTVOLLEN HERMANNSTÄDTER MUSIKALISCHEN TÄTIGKEIT / GHEORGHE DIMA - PAGES FROM THE VALUABLE SIBIAN MUSICAL ACTIVITY.

Autori:  MIHAI BRIE.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.2.10

Published Online: 2020-12-21
Published Print: 2020-12-30
pp. 129-142
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT:Personalitate muzicală incontestabilă din toate timpurile, marele muzician Gheorghe Dima a dat un suflu nou muzicii româneşti, dar şi muzicii religioase în special. Activând în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, vremuri tulburi pentru istorie şi națiune și primul sfert de veac al secolului XX, şi-a fundamentat personalitatea prin formarea academică substanţială şi bogată în faimoase şcoli occidentale. A rămas în conştiinţa cercetătorilor şi a generaţiilor de muzicieni ca una care a aşezat muzica românească (instrumentală sau polifonică) pe coridorul de cercetare de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea la nivel european. În acest sens, prezenta cercetarea academică din paginile următoare doreşte să aducă un omagiu unei figuri muzicale de neuitat din spațiul autohton

Cuvinte cheie: muzicologie, istorie, personalitate etc.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă