Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   PARADIGME DE STIL ALE MUZICII VEST-EUROPENE ÎN LUCRĂRILE LUI SYDIR VOROBKEVYCH / STYLE PARADIGMS OF WESTERN EUROPEAN MUSIC IN THE WORKS OF SYDIR VOROBKEVYCH.

Autori:  YULIYA KAPLIYENKO-ILIUK.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.2.07

Published Online: 2020-12-21
Published Print: 2020-12-30
pp. 97-108
VIEW PDF: FULL PDF

ABSTRACT: Studiul operelor compozitorilor din diferite școli naționale, conexiunile lor creative, particularitățile contaminărilor stilistice – reprezintă un aspect important al formării unei „viziuni asupra lumii” generale în domeniul muzicii. Personalitățile individuale, lucrările lor, au devenit o sursă de informații despre modele constante de artă muzicală, care au devenit un model pentru majoritatea culturilor europene. Paradigmele stilistice ale muzicii vest-europene s-au manifestat diferit în lucrările reprezentanților diferitelor popoare și timpuri. Opera unui compozitor bucovinean de la sfârșitul secolului al XIX-lea - Sydir Vorobkevych - este un exemplu de combinație de tradiții naționale, folclorice și clasice. Formarea gândirii sale creative a avut loc într-un mediu multinațional, studiind la Conservatorul din Viena, participând la concerte și familiarizându-se cu activitățile creative și performante ale contemporanilor săi. Varietatea genurilor lui S. Vorobkevych a fost influențată de modelele stilistice ale școlilor clasice, romantice și naționale separate - germană, italiană, franceză, spaniolă, română, cehă etc. Astfel, studiul bazelor stilistice ale creației compozitorilor din diferite școli naționale, dezvăluind corelații interculturale ale trecutului, vor contribui la extinderea ideilor despre principiile formării paradigmelor stilistice ale artei muzicale mondiale.

Key words: muzica din Bucovina, legături creative, contaminări stilistice, tradiții vest-europene, romantism muzical
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă