Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   CINCI SCHIȚE PENTRU PIAN. O LUCRARE AVANGARDISTĂ DE PÉTER VERMESY / FIVE SKETCHES FOR PIANO. AN AVANT-GARDE WORK OF PÉTER VERMESY.

Autori:  ATTILA FODOR.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2019.2.12

Published Online: 2019-12-10
Published Print: 2019-12-20
pp. 215-228
VIEW PDF: FULL PDF

Péter Vermesy (1939-1989) a fost una dintre personalitățile progresive ale școlii de compoziție clujene. Deși opera sa, fie în calitate de compozitor, fie în cel de publicist demonstrează devotamentul său pentru promovarea limbii materne muzicale, el a fost deschis de asemenea pentru noile tehnici și mesaje ale avangardei vest-europene. Lucrarea Cinci schițe pentru pian (1963) este una dintre compozițiile sale timpurii în care experimentează cu elementele muzicii noi, explorate mai târziu în multe alte lucrări. Dedicăm acest studiu memoriei sale cu ocazia dublei aniversări.

Cuvinte cheie:Péter Vermesy, școala de compoziție clujeană, avangardă, muzică pentru pian
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă