Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   VERSURI DE ENDRE ADY ÎN CREAȚIA COMPONISTICĂ A LUI LÁSZLÓ HALMOS / THE ENDRE ADY POEMS FEATURED WITHIN LÁSZLÓ HALMOS’ OEUVRE.

Autori:  ÉVA PÉTER.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2019.2.11

Published Online: 2019-12-10
Published Print: 2019-12-20
pp. 201-214
VIEW PDF: FULL PDF

Studiul de față dorește să prezinte viața și creația, mai precis creația corală bazată pe poemele poetului maghiar Endre Ady, a compozitorul László Halmos, născut la Oradea, acum 110 ani. Creația componistică a lui Halmos este foarte bogată. Are mai mult de șapte sute de opusuri. Majoritatea lucrărilor servesc muzica religioasă, dar a compus de asemenea prelucrări de melodii populare și prelucrări corale pe versurile unor poeți din țară și din străinătate. În lucrarea de față este prezentată o analiză minuțioasă asupra lucrării intitulate Három tricinium Ady Endre versére (Trei triciniumuri pe versurile lui Endre Ady), compusă pe cor de voci egale.

Cuvinte cheie: prelucrări pe voci egale, imiție, secvență, acorduri de terță și de cvarte.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă