Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   CELE MAI SEMNIFICATIVE INFLUENȚE MUZICALE ASUPRA COMPOZITORILOR ROMÂNI DIN TIMPUL ANILOR DE STALINIZARE / THE MOST SIGNIFICANT MUSICAL INFLUENCES ON ROMANIAN COMPOSERS DURING THE STALINIZATION YEARS.

Autori:  LOIS PAULA VĂDUVA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2019.2.05

Published Online: 2019-12-10
Published Print: 2019-12-20
pp. 81-99
VIEW PDF: FULL PDF

În prima jumătate a secolului XX, muzica românească a înflorit prin creația unui grup de compozitori de mare valoare. Această generație de artiști, deși formați în școli din străinătate, au ținut legătura cu cultura românească și au căutat să o dezvolte și să o promoveze. În acest context, consecințele celui de-al II-lea Război Mondial a însemnat faptul că România a intrat sub controlul sovietic și ca urmare, ideologia sovietică s-a infiltrat în toate aspectele societății românești. Autoritățile comuniste au realizat potențialul de influență pe care cultura și artele l-ar putea avea și ca urmare, le-au subjugat noii agende social-realiste. Această lucrare prezintă impactul pe care perioada de stalinizare l-a avut aspra vieții muzicale românești, în ceea ce privește cenzura, monitorizarea și controlul.

Cuvinte cheie: comunism, ideologie, realism socialist, cenzură
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă