Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2018  
         
  Articol:   CARACTERISTICI ALE OPEREI FRANCEZE DIN SECOLUL AL XIX-LEA REFLECTATE ÎN LUCRĂRILE LUI SAINT-SAËNS ȘI BIZET / CHARACTERISTICS OF THE 19TH CENTURY FRENCH OPERA REFLECTED IN THE WORKS OF SAINT-SAËNS AND BIZET.

Autori:  NOÉMI KARÁCSONY.
 
       
         
  Rezumat:  Lucrarea de față are ca scop revelarea trăsăturilor specifice operei franceze din secolul al XIX-lea, fiind evidențiate mai ales acele aspecte care au contribuit la treptata cristalizare a unei creații dramatice prin care sunt reflectate caracteristicile muzicii și culturii franceze. Este analizat modul în care melodia, armonia, ritmul, dinamica, tempo-ul și timbrele sunt utilizate de către compozitorii de operă ai veacului, atenția fiind îndreptată spre două creații reprezentative ale romantismului francez: opera Samson et Dalila de Camille Saint-Saëns, respectiv Carmen de Georges Bizet. Inovațiile armonice utilizate, melodiile pline de sensibilitate și rafinament, formulele ritmice bine-conturate, alături de influența folclorului și a culturilor Orientului, contribuie la definirea operei franceze a secolului al XIX-lea. În final, sunt prezentate unele informații referitoare la trăsăturile distinctive ale școlii de cânt franceze și a rolului vocii de mezzosoprană în operele franceze din acest secol.

Cuvinte-cheie: operă, francez, Saint-Saëns, Bizet, mezzosoprană
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă