Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   REVISTA MUZICA (1916-1989): C-O-S-T-UL COMPROMISULUI CU REGIMUL COMUNIST / “MUZICA” JOURNAL (1916-1989): THE C-O-S-T OF THE COMPROMISE WITH COMMUNIST REGIME.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Revista Muzica – singura publicație de specialitate care a traversat secolul trecut – de-a lungul decadelor sale istorice a fost supusă pentru o perioadă influențelor politice. Alături de fațeta culturală a perioadelor antebelică (1916) și interbelică (1919-1925), factorul politic a constituit o influență majoră a perioadei postbelice (1950-1989). Acronimul C-O-S-T a caracterizat perioada în care comunismul a transformat România într-un „lagăr al terorii”. Astfel, prin conformare revista a adoptat orientarea politică generală, prin opoziţie și-a declarat duşmănia cu vechile influențe, prin suport a acceptat elementele noi provenite dintre oamenii de rând și prin transformare a adoptat chipul „omului nou”. Muzica a fost – vreme de câteva decenii – un instrument cultural-politic în țara noastră.

Cuvinte cheie: Factor cultural, factor politic, evaluare, conformare, opoziţie, suport, transformare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă