Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   EDUCAŢIA MUZICALĂ ÎN TRANSILVANIA MEDIEVALĂ / L’ÉDUCATION MUSICALE DANS LA TRANSYLVANIE MÉDIÉVALE / THE MUSIC EDUCATION IN MEDIEVAL TRANSYLVANIA .

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Educaţia muzicală din Transyivania medievală este documentată în mod nemijlocit începând cu secolul al XIV-lea. Cele mai interesante codice muzicale cu referiri educative sunt Gradualul de la Mănăstirea Franciscană Șumuleu Ciuc (având provenienţă regională, din jurul anului 1600, aflat în uz încă şi în 1680; cota A.V.5.), cu menţiuni de interpretare adresate elevilor, respectiv Gradualul Öreg, o sursă protestantă, tipărită în 1636, la Alba Iulia, care conţine melodii didactice cu texte latine, pentru învăţarea formulelor de psalmodiere.

Cuvinte-cheie: istoria educaţiei muzicale, Transilvania, muzică liturgică apuseană, cântec didactic medieval.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă