Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   CREAŢIA RELIGIOASĂ A COMPOZITOAREI CARMEN PETRA BASACOPOL / DAS RELIGIÖSE SCHAFFEN DER KOMPONISTIN CARMEN PETRA BASACOPOL.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Este cunoscut faptul că sentimentul religios, ca sentiment general uman s-a născut odată cu apariția conștiinței umane și s-a oglindit în toate formele de spiritualitate. El poate fi regăsit din timpuri străvechi în toate formele de manifestare ale gândirii umane: filosofie, știință, arte. În spațiul românesc coexistă mai multe confesiuni religioase deosebite. Muzical, ele se diferențiază foarte mult datorită influenței bizantine, pe de o parte, și a tradiției occidentale, pe de altă parte. Compozitorii au creat lucrări religioase, în funcție de confesiunea căreia au aparținut. În România, în anii comunismului, sentimentul religios a fost practic înăbușit de doctrina marxist-leninistă. Fiind interzis, compozitorii l-au „ascuns” în lucrările lor, lăsând publicul să-l „citească” printre rânduri. Unii l-au exprimat folosind versuri populare, sau creațiile poetului național Mihai Eminescu, alții l-au introdus în lucrări cu subiect istoric, amestecându-l cu patriotismul. Abia după căderea comunismului, sentimentul religios a putut fi din nou exprimat liber. În cazul creatoarelor femei el are un specific aparte deoarece femeia este mamă, dătătoare de viață și acest lucru amplifică supunerea, pioșenia în fața Domnului. Carmen Petra Basacopol este una dintre cele mai prolifice compozitoare din România. Multe din creațiile sale exprimă într-un mod aparte sentimentul religios. Studiul de față își propune sublinierea unor aspecte stilistice și de construcție în câteva din lucrările sale inspirate de texte din Biblie.

Cuvinte cheie: Carmen Petra Basacopol, sentiment religios, creație religioasă, psalm, lied, ciclu coral.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă