Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2014  
         
  Articol:   ANSAMBLURI MUZICALE REPREZENTATIVE ALE FILARMONICII „TRANSILVANIA” DIN CLUJ-NAPOCA. CVARTETUL DE COARDE ÎNTRE ANII 1955-1989 / ENSEMBLES MUSICAUX REPRÉSENTATIFS DE LA PHILHARMONIE « TRANSILVANIA » DE CLUJ-NAPOCA. LES QUATORS À CORDES PENDANT LES ANNÉES 1955 – 1989 / REPRESENTATIVE MUSICAL ENSEMBLES OF THE « TRANSILVANIA » PHILHARMONIC OF CLUJ-NAPOCA. THE STRING QUARTET BETWEEN THE YEARS 1955-1989.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Cvartetele de coarde, alături de cvintetul de suflători, orchestra de cameră, ansamblurile „Ars Nova”şi „Ars Antiqua” din cadrul Filarmonicii de Stat din Cluj, înfiinţată în septembrie 1955 la iniţiativa dirijorului Antonin Ciolan, reprezintă valoroase puncte de reper în istoria culturală a oraşului şi întregii ţări. Cvartetul „Napoca” a fost prima formaţie de cameră înfiinţată la doar un an după orchestra simfonică a filarmonicii, bucurându-se de prezenţa lui Ştefan Ruha la vioara I începând cu anul 1964. Cvartetul „Pro camera” este cel de-al doilea cvartet de coarde apărut în ordine cronologică în activitatea filarmonicii clujene în anul 1967. Cvartetul „Concordia” s-a format în anul 1971 la iniţiativa tânărului violonist Andrei Agoston. Considerat unul dintre cele mai prestigioase ansambluri camerale româneşti care au cucerit publicul din întreaga lume, cvartetul Transilvan a apărut prima dată pe scena clujeană în anul 1985, sub numele „Allegro”.

Cuvinte-cheie: cvartet, filarmonică, arhivă muzicală, concerte, festival de muzică, interpretare, artişti
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă