Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2013  
         
  Articol:   OPERA ŞI IDENTITATEA ITALIANĂ: O PRIVIRE RETROSPECTIVĂ / OPERA AND ITALIAN IDENTITY: THE LONG VIEW.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Secolul al XIX-lea este în general recunoscut ca o perioadă în care ideile moderne despre naţiune şi naţionalism s-au consolidat; este, de asemenea, o perioadă în care aceste idei au jucat un rol important în procesul unificării Italiei iar contribuţia pe care opera a avut-o în acest proces a reprezentat obiectul multor dezbateri. Adoptând o viziune mai amplă, am început să explorez căile mai puţin vizibile prin care muzica şi opera ar fi contribuit la naşterea identităţii italiene (o condiţie importantă pentru orice idee legată de unificarea politică), în secolul al XVIII-lea.
Practicile legate de operă pot fi văzute ca un element de intergare socială, lingvistică şi culturală pe tot cuprinsul peninsulei italice. Mai mult, atunci când opera italiană a dominat repertoriul european de gen, Italia a exportat un număr considerabil de persoane implicate în activităţi din domeniul creaţiei, al interpretării propriu-zise şi al impresariatului. Ce anume au făcut respectivii italieni, modul în care ceilalţi au interacţionat cu ei şi asocierea lor automată cu opera, toate acestea au avut un efect asupra felului în care era percepută imaginea lor, contribuind la întărirea impresiei că există un grup cu trăsături comune. Idei mai deschise şi mai complexe asupra identităţii italiene vor apărea în cele din urmă din explorarea acestor realităţi istorice.

Cuvinte cheie: operă, secolul al XVIII-lea, Italia, identitate naţională
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă