Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   REPERE ANALITICE ÎN LUCRAREA PE UN CADRAN SOLAR II PENTRU CLARINET ÎN SIb ŞI RECITATOR DE PETRU STOIANOV / ANNALYTICAL BENCHMARKS IN THE WORK ON A SUN DIAL II FOR CLARINET B FLAT AND RECITER BY PETRU STOIANOV.

Autori:  CRISTIAN BENCE-MUK.
 
       
         
  Rezumat:  

Pe un cadran solar II de Petru Stoianov, pentru clarinet şi recitator porneşte de la versurile lui Nichita Stănescu (ca şi multe alte opusuri ale compozitorului) şi oferă o meditaţie sonoră asupra textului poetic. Din punct de vedere muzical se remarcă o concepţie în care morfologia muzicală îşi subordonează sintaxa, printr-o supremaţie a gândirii celular-motivice, realizate cu „economie de mijloace”. Se remarcă o strânsă legătură a textului poetic cu muzica, atât la nivelul atmosferei artistice create, cât şi prin analogii şi simboluri care subliniază, dar şi dezvăluie sensurile profunde ale suportului literar.

Cuvinte cheie: clarinet, recitator, poezie, celulă, cromatic, „răsucire”.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă