Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   ORFIKON I - PUNTE DE LEGĂTURĂ DINTRE ANTICHITATE ȘI CONTEMPORANIETATE, MIJLOC DE EDUCAȚIE A CUNOAȘTERII MUZICII MODERNE DE CĂTRE COPII / ORPHIKON I BY ATHANASIOS TRIKOUPIS - A “BRIDGE” BETWEEN ANCIENTAND CONTEMPORARY TIMES, A MEANS OF TEACHING MODERN MUSIC TO CHILDREN.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Unul dintre scopurile educatiei muzicale este educatia culturii si capacitatii de a intelege muzica de a putea audia, aprecia, clasifica, analiza si interpreta. Schimbarile ce sau produs in creatia muzicala contemposana au contribuit la aparitia noilor genuri complexe ce ating practic toate nivelurile structurii artei muzicale componistice de pana acum precum si al artei in general. Muzica contemporana, extrem de complexa din punct de vedere a formei si structurii sale, necesita o pregatire in prealabil, in acumularea unor anumite cunostinte pentru a putea fi inteleasa adecvat. Deaceea in fata profesorului de muzica contemporan sunt puse un sir de probleme de a gasi diverse mijloace si procedee pentru a facilita intelegerea muzicii contemporane de catre copii si pentru ca s-o si indrageasca. Compozitorul si profesorul grec Atanasios Trikupis a reusit sa faca acest lucru prin scrierea lucrarii "ORFIKON 1", prezentata in prima auditie de catre orchestra Conservatorului "FAETHON" (formata din profesori si elevi ai institutiei date) in cadrul Sesiunii stiintifice dedicate lui Orfeu ce a avut loc recent (1-2 octombrie 2010) in orasul Alexandrupoli, Grecia. Imbracand imnele Greciei Antice in vesminte muzicale moderne, compozitorul a facut o punte de legatura intre antichitate si contemporanietate. Cunoscand traditiile, istoria si cultura Greciei Antice copiilor le-a fost mult mai usor sa inteleaga conceptiile componistice ale muzicii moderne si au reusit s-o si indrageasca. Scurta analiza a creatiei, prezentata in acest articol, scoate in evidenta acele mijloace si procedee utilizarte de catre compozitor.

Cuvinte cheie: educaţia muzicală, compozitor, muzica modernă, Athanasios Trikoupis, imn.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă