Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   PSALMII GENEVEZI ÎN COMPONISTICA CORALĂ MAGHIARĂ / THE GENEVAN PSALMS (1562) IN THE HUNGARIAN CHORAL LITERATURE.

Autori:  ÉVA PÉTER.
 
       
         
  Rezumat:  

În mijlocul secolului al XX-lea, în perioada în care s-a dezvoltat în mare măsură cultura generală muzicală, compozitorii maghiari, cunoscători foarte buni ai muzicii bisericeşti, au creat prelucrări corale pe melodiile psalmilor genevezi. Piesele muzicale au apărut în volumul intitulat: Magyar zsoltárok (Psalmi maghiari), redactat de Sándor Arany. Din acest volum prezint 4 lucrări în studiul meu: Psalmul 8 de Jenő Ádám, Psalmul 23 de Lajos Bárdos, Psalmul 50 şi Psalmul 114 de Zoltán Kodály.

Cuvinte cheie: psalmi în proză, parafraze de psalmi, psalmi din Geneva, tehnica cantus firmus, motetta, tehnica de imitare polifonică.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă