Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   SECRETELE UNEI CARIERE ÎNDELUNGATE SUNT DISCIPLINA, INTEGRITATEA UMANĂ ŞI MUNCA SMERITĂ, CONTINUĂ / “INTEGRITY, DISCIPLINE AND HUMBLE, CONSTANT HARD WORK – THESE ARE THE SECRETS OF A LONG AND SUCCESSFUL CAREER”.

Autori:  ADÉL FEKETE.
 
       
         
  Rezumat:  

(O conversaţie cu Júlia Kirkósa, soprana aclamată a Operei Maghiare din Cluj-Napoca).

Júlia Kirkósa s-a născut la Gherla în anul 1947. Începând cu anul 1973 - după terminarea studiilor universitare în cadrul Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj – a devenit solista Operei Maghiare Cluj-Napoca. A interpretat numeroase roluri de primadonă (Saffi din Voievodul ţiganilor, Contesa Liza din Ţara surâsului, Rosalinda din Liliacul, rolul principal din Victoria etc.) şi a dobândit binemeritata recunoaştere prin interpretarea eroinelor verdiene – Abigaille din Nabucco, Leonora din Trubadurul, Amelia din Bal mascat şi Simon Boccanegra sau Lady Macbeth, dar şi Micaëla, Santuzza, Elisabeta sau Tosca. Talentul ei a fost recunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate. Júlia Kirkósa a cântat în Ungaria, Olanda, Anglia, Italia, Bulgaria etc, având ocazia să colaboreze de-a lungul carierei cu regizori faimoşi, ca Hero Lupescu sau Kürthy András. După un concert de gală de un real succes la care a participat şi soprana Júlia Kirkósa, am purtat un dialog edificator despre cariera ei, trăirile sale adunate de-a lungul a mai bine de trei decenii artistice şi experienţele sale pedagogice.

Cuvinte cheie: operă, soprană, Verdi, canto.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă