Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   INFLUENŢA LUI GEORGE ENESCU ASUPRA GENERAŢIILOR URMĂTOARE – REALITATE SAU JUSTIFICARE IDENTITARĂ? / GEORGES ENESCO’S MUSICAL INFLUENCE ON THE FOLLOWING GENERATIONS – REALITY OR IDENTITY JUSTIFICATION?.

Autori:  LUANA STAN.
 
       
         
  Rezumat:  Muzician, dirijor şi compozitor, George Enescu este referinţa indispensabilǎ a oricǎrui compozitor român. Încercarea de a înfiinţa o şcoalǎ muzicalǎ româneascǎ a fost soluţia fericitǎ asteptatǎ atât de tradiţionalişti cât şi de modernişti, deşi pentru motive diferite. În timp ce pentru cei dintâ Enescu reprezenta justificarea orientǎrii lor folclorice, pentru ceilalţi compozitori ce cǎutau din contra, sǎ se îndepǎrteze de stilul tradiţional, Enescu era luat drept model de modernitate. Ironia sorţii face ca cele douǎ tabere, opuse fiind, sǎ gǎseascǎ justificare identitarǎ în aceeaşi muzicǎ enescianǎ.

Cuvinte cheie: Enescu, muzicǎ româneascǎ, muzicǎ contemporanǎ, folclor, Brǎiloiu, identitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă